LeadOn logo

Rank Math, de SEO plugin voor WordPress websites

Als je een WordPress website hebt is het handig om de Rank Math plugin te hebben. Met deze plug-in kan je de SEO (zoekmachineoptimalisaties) verbeteren zodat je betere zoekresultaten en meer organisch verkeer krijgt. Ontdek in deze blog wat Rank Math is, hoe je het moet installeren en waarmee het je website kan helpen. 

Wat is Rank Math?

Rank Math is de SEO plugin voor WordPress websites die het optimaliseren van websites eenvoudig maakt. Je krijgt per pagina en bericht mogelijke on page seo optimalisaties op basis van het ingestelde zoekwoord om de pagina te verbeteren. Aan de hand van deze verbeteringen kan je de SEO-score verhogen. Deze score toont aan hoe goed jouw pagina/ bericht is geoptimaliseerd. Met deze plugin kan je ook bepalen welke pagina’s indexeerbaar zijn en hoe je wil dat je website wordt weergegeven in de zoekresultaten met gestructureerde gegevens.

seo plugin rankmath

Installatie & configuratie van Rank Math SEO

SEO plugin installatie

Hoe de plugin installeren?

 1. Ga naar het WordPress dashboard van je website
 2. Klik op plugins in het zijmenu
 3. Klik op ‘Nieuwe plugin toevoegen’
 4. Zoek naar Rank Math en klik op nu installeren
 5. Activeer de plugin

Rank Math configuratie

Zodra de plugin geactiveerd is, moet je deze ook configureren. Voor deze configuratie doorloop je verschillende stappen. Dit is het ingeven van je e-mailadres, kiezen van basisinstellingen in de Rank Math setup wizard, jouw website details invullen, connecteren met Google (om bv ownership van de website te bevestigen via Google Search Console). Na deze instellingen kan je de site map van je website opzetten. Dit is belangrijk om te tonen aan zoekmachines hoe jouw website is opgebouwd. Na al deze instellingen is Rank Math klaar om te gebruiken.

 

Rankmath stappen

Hoe de SEO plugin gebruiken

Rank Math is de ideale tool om de on-page SEO van je website te verbeteren. Per pagina moet je als eerste een focus keyword en eventueel enkele individuele zoekwoorden (hulp zoekwoorden) instellen. Daarna krijg je per pagina een score te zien hoe goed de inhoud is geoptimaliseerd voor dat zoekwoord. Aan de hand van het gekozen zoekwoord en de score krijg je dan aanbevelingen om de pagina te verbeteren.

Rank Math score

Rank Math optimalisaties

Na het instellen van je focus keyword krijg je in de “general settings” tab aanbevelingen in 4 categorieën. Basis SEO, additioneel, titel leesbaarheid en inhoud leesbaarheid. Even per categorie de verschillende aanbevelingen.

Rank Math aanbevelingen

Basis SEO

 1. Zorg dat je het focus zoekwoord gebruikt in de SEO titel. De SEO titel is de meta titel (de titel die Google weergeeft in de zoekresultaten)
 2. Het focus zoekwoord staat in de meta description (beschrijving die Google weergeeft in de zoekresultaten)
 3. Het focus zoekwoord staat in de URL
 4. Het focus zoekwoord verschijnt in de eerste 10% van de inhoud
 5. Het focus zoekwoord staat in de inhoud
 6. De inhoud heeft x aantal woorden. (minimum 600 voor een hoofdpagina & minimum 400 voor andere pagina)

Basis seo aanbevelingen rankmath

Additioneel

 1. Het focus zoekwoord staat in de subheading(s) (H2, H3, H4, etc.)
 2. Het focus keyword wordt vermeld in de alt text van een afbeelding
 3. Het keyword wordt x aantal keer vermeldt
 4. De URL is x aantal karakters lang
 5. Er zijn wel of geen externe links
 6. Er is internal linking aanwezig
 7. Je hebt dit keyword nog niet gebruikt
 8. Gebruik Content ai om de pagina verder te optimaliseren

Additionele aanbevelingen

Titel leesbaarheid

 1. Het focus zoekwoord wordt gebruikt in het begin van de SEO titel
 2. Jouw titel bevat een power woord
 3. De SEO titel gebruikt een nummer

Titel leesbaarheid aanbevelingen

Inhoud leesbaarheid

 1. Je gebruikt een plugin voor een inhoudstafel
 2. Je gebruikt korte alinea’s
 3. De inhoud bevat foto’s en/of video’s

Inhoud leesbaarheid aanbevelingen

Meta title en description

Ook kan je via Rank Math de meta title en description aanpassen. Wanneer deze ook het keyword bevat die je hebt ingesteld, zal dit de score verhogen. Hier kan je ook zien hoe deze er zal uitzien in Google. Hier kan je ook de slug van de pagina aanpassen zodat deze duidelijk is voor de websitebezoekers en ook het zoekwoord bevat. 

Meta title en description rank math

Advanced Settings

Naast deze general settings kan je ook enkele geavanceerde instellingen aanpassen. Zo kan je per pagina instellen of deze mag geïndexeerd worden en of er een bepaalde canonical URL moet ingesteld worden.

Advanced settings rank math

Rank Math dashboard

In het algemene Rank Math dashboard zijn er verschillende zaken die je kan aanpassen en instellen voor jouw website. Je kan zaken instellen zoals instant indexing, local seo, schema markup (gestructureerde data), etc.

rankmath dashboard

Modules die je zeker moet aanzetten (die niet standaard aanstaan) in Rank Math:

 • 404 monitor: om 404 pagina’s te monitoren
 • SOE analysis: om te zorgen dat de SEO van jouw website goed gebeurd
 • Redirections: als je een kapotte of gedeletete pagina wil redirecten
 • Image seo: zo kan je de afbeeldingen op jouw website ook optimaliseren

Verschil tussen Rank Math en Yoast SEO

Het is moeilijk om te zeggen welke plugin beter is. Yoast SEO is de standaard WordPress SEO plugin, terwijl RankMath een all-in-one SEO suite is. Met Rank Math zal je dus veel meer kunnen doen. Ben je echt heel veel bezig met SEO is het zeker aangeraden om de premium versie te nemen om te kunnen gebruik maken van de premium functies en extra features.

Rank Math vs Yoast SEO

Waarom kiezen voor Rank Math?

Gemakkelijk in gebruik

Vaak heb je niet veel tijd om bezig te zijn met jouw website en deze te optimaliseren. Daarom is Rank Math de ideale tool. Het is eenvoudig om te installeren, maar ook tijdens het gebruik.

 Data integratie

SEO gaat over het begrijpen van data. Hoe gebruikers jouw website vinden, bezoeken en interacten. Rank Math heeft ook deze feature doordat je kan koppelen met Google Analytics en Google Search Console. Als je de betaalde versie van Rank Math gebruikt kan je wekelijks jouw ranking tracken en heb je veel meer data.

Schema of rich snippets

Het is heel belangrijk om schema markup te gebruiken in jouw SEO inspanningen. Schema is een type HTML markup dat zoekmachines, zoals Google en Bing, helpt om beter te begrijpen over wat de pagina gaat en hoe het getoond moet worden in de zoekresultaten.

De built-in SEO audit

Je krijgt per pagina/ bericht automatische aanbevelingen hoe je deze kan verbeteren en wat je ervoor exact moet doen.

Sitemap en indexeren

Rank Math genereert automatisch een XML sitemap voor jouw website en dient deze in bij de zoekmachines. Hierdoor kunnen websites eenvoudiger geïndexeerd worden. Ook kan je heel eenvoudig controleren welke pagina’s geïndexeerd zijn en eventuele problemen oplossen indien ze niet kunnen geïndexeerd worden.

Extra SEO tips

Gebruik ook andere tools

Het is belangrijk om naast Rank Math nog andere tools te gebruiken om jouw website te optimaliseren. Zo kan je Google Search Console gebruiken om na te gaan hoe goed jouw pagina’s het doen, op welke zoekwoorden je gevonden wordt en welke pagina’s je als eerste moet aanpakken om hoger te ranken. Daarnaast kan je ook Semrush gebruiken om te kijken naar welke zoekwoorden jouw concurrenten op ranken. Deze is dan ook geconnecteerd met Google Search Console waardoor je eenvoudig jouw cijfers kan vergelijken met die van een concurrent.

Langetermijninvestering

SEO is een lange termijn investering, waardoor onmiddellijke resultaten vaak niet direct zichtbaar zijn. Het is van essentieel belang om consistent inspanningen te leveren. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat het makkelijker is om voor een zoekwoord waar je al reeds op rankt, hoger te ranken dan dat je een nieuw zoekwoord wil doen ranken.

Nog meer SEO tips?

Ontdek onze blog “Starten met SEO” om meer te weten om SEO en wat het allemaal inhoudt.

Met Rank Math krijg je toegang tot verschillende functies waarmee je jouw website kunt verbeteren. De plugin is zeer gebruiksvriendelijk en biedt bovendien uitgebreide functionaliteit. De gratis versie bevat alles wat je nodig hebt. Als je nog meer zaken wil gebruiken (zoals content ai) moet je de betaalde versie nemen. Wil je meer informatie omtrent SEO? Ontdek dan zeker onze blog of heb je nood aan een SEO opleiding? Dat kan zeker. Bekijk dan zeker onze SEO basic training of onze SEO advanced training voor meer informatie.

Time to Lead Online!

Quinten Hebbelynck

Quinten Hebbelynck

Co-Founder & CCO | Lead On Performance Marketing
Digital Marketing Consultant building a bridge between digital & data

Blijf op de hoogte van alle digitale trends, tips & tricks en meer.

Zo blijf je steeds op de hoogte van de laatste nieuwe digitale trends en ontwikkelingen, en kan je er daarna ook zelf mee aan de slag!